Bestyrelsesmøde 10. juni og andre aktuelle emner i foreningen

29.06.2016

I dette nyhedsbrev kan du læse om emnerne fra det seneste bestyrelsesmøde, herunder ny systemunderstøttelse og et planlagt seminar i bestyrelsen efter sommer. Du kan også blive opdateret på foreningens arbejde med ajourføring, produktion og geokodning.

Bestyrelsesmøde den 10. juni 2016

Ny systemunderstøttelse – prækvalifikation gennemført:
Der var deadline for prækvalifikation den 6. juni, og projektgruppen har herefter foretaget en vurdering af de indkomne ansøgninger. I henhold til udbudsbekendtgørelsen skal tre potentielle leverandører anmodes om at give tilbud. I forbindelse med udvælgelsesprocessen blev der lagt vægt på, at potentielle leverandører har bred erfaring med opgaver relateret til det konkrete projekt. Følgende firmaer opfordres således til at give tilbud på opgaven:

  • Atkins Danmark (sammen med Systematic og GeoSite)
  • KMD (sammen med Septima)
  • Netcompany (sammen med NIRAS)

Leverandørerne skal afgive tilbud senest d. 15. august, hvorefter det forventes, at der indbydes til forhandling. Projektet går dermed ind i en ny fase, og forbereder kontraktunderskrivelse senere på året. Forberedelserne går blandt andet ud på, at bestyrelsen skal bemande en styregruppe, at der skal udarbejdes en kommunikationsplan, samt findes medlemmer til et brugerpanel.

Forhøjelse af den bevilgede ramme til udbudskonsulent:
Bestyrelsen har godkendt, at den samlede bevilgede ramme for udbudsbistand til advokatfirmaet Bird & Bird forhøjes med 160.000 kr. grundet ændrede forudsætninger for opgaven.

Fase 6 og 7 for Ny Systemunderstøttelse:
Bestyrelsen har besluttet at nedsætte en styregruppe til at styre projektets fase 6 og 7. Formanden for styregruppen skal være et bestyrelsesmedlem fra SDFE. Bestyrelsen ønskede, at ansvarsfordelingen mellem bestyrelse og styregruppe skal præciseres i kommissoriet, herunder at medlemmer af styregruppen har mandat med fra deres respektive ledelser. Den endelige organisering samt justeret kommissorium, drøftes i bestyrelsen på næste møde den 23. september. Det endelige kommissorium træder først i kraft, når der er fundet en leverandør.

Status på Vejreferencemodellen:
Vejreferencemodellen er under udvikling, og bestyrelsen fik en kort introduktion til tankerne bag modellen og sammenhængen med GeoDanmark.

Nyt forum for administrativ ajourføring:
Behovet for aktualitet af GeoDanmarks data er stigende, og der er derfor øget fokus på løbende ajourføring af GeoDanmark-data. Der er derfor behov for et koordinerende organ, som kan være med til at sikre en god tilgang til den administrative ajourføring, og som kan favne eventuelle nye ønsker fra omverdenen. Derfor har bestyrelsen godkendt et forslag til kommissorium for et forum, der skal arbejde med administrativ ajourføring. Dette forums virke skal evalueres efter et år for at vurdere, om kommissoriet sætter de rette rammer for at fremme aktualitet af data, hvilket er formålet med etablering af forummet.

Nyt koncept for løbende opfølgning på GeoDanmarks arbejdsprogram:
Et nyt koncept for hvordan, bestyrelsen løbende kan følge op på aktiviteter i foreningens arbejdsprogram blev godkendt. Konceptet går ud på, at GeoDanmarks hjemmeside anvendes som platform for løbende statusopdatering på projekter og aktiviteter. Således sikres et godt overblik over fremdriften i foreningens aktiviteter for medlemmer og andre interesserede. Det er samtidig i tråd med målet om en bedre og bredere kommunikation af foreningens arbejde. De løbende opdateringer vil være udgangspunkt for orientering af bestyrelsen om fremdrift på arbejdsprogrammet samt parternes aktiviteter. Bestyrelsen ønsker fremadrettet på hvert bestyrelsesmøde at få præsenteret en status på aktiviteterne. Det præcise format for opdateringer på hjemmesiden, samt formen på præsentationer for bestyrelsen skal afklares nærmere i fællessekretariatet.

Bestyrelsesseminar

Bestyrelsen mødes på et seminar den 11. august 2016 for at drøfte følgende principielle emner:

GeoDanmark omfattet af offentlighed:
Efter en anmodning om aktindsigt i efteråret 2015 udarbejdede KL en juridisk vurdering af, hvorvidt foreningen GeoDanmark er omfattet af Lov om offentlighed i forvaltningen. KL konkluderede, at foreningen med sit nuværende virke ikke er omfattet af loven. Bestyrelsen ønsker dog en principiel drøftelse om hvorvidt, der skal udarbejdes en åbenhedspolitik for GeoDanmark.

Anvendelse af GeoDanmark-data i forvaltningsregi:
Der er stigende interesse for at anvende GeoDanmark-data i forbindelse med forvaltningsopgaver:

  • SKAT ønsker, at GeoDanmark-data indgår som en del af beregningsgrundlaget i den kommende, nye model for ejendomsvurdering
  • Bestyrelsen for Fælleskommunalt Geodata-samarbejde (FKG) har rettet henvendelse vedr. mulighederne for et fremtidigt samarbejde eller samordning med GeoDanmark om FKG datasæt

Begge sager rejser principielle spørgsmål, som bestyrelsen vil drøfte i sammenhæng med de grundlæggende principper i GeoDanmarks forretningsmodel. Bestyrelsen ønsker i den forbindelse også en dialog om sin rolle og funktion samt dataansvar.

GeoDanmark Ajourføring 2016

I år skal Region Nordjylland totalajourføres, mens der i de fire andre regioner skal foretages udpeget ajourføring. Der har været udsendt udbud for hver af de to typer af ajourføringer. SDFE har modtaget tilbud og valgt leverandør for begge ajourføringer. Kontraktunderskrivelserne herfor er nært forestående.

Status på produktionen

Dette års forårsfotoflyvning blev færdig i maj og quick-ortofotos er nu tilgængelige for hele landet, og kan findes på SDFE’s hjemmeside. Producenten arbejder nu på at få de endelige billeder klar.

Test af 10-cm fotos er i gang

Der er i forbindelse med forårsfotoflyvningen gennemført en samtidig fotografering under ens betingelser af et testområde ved Odense. På den baggrund produceres ortofoto ud fra begge datasæt (10 og 15 cm opløsning), og der foretages analyser af resultatet.

SDFE har dækket alle omkostninger forbundet med testen. Resultaterne behandles i Produktionsforum mhp. den videre proces. Et udkomme kan være test af produktionsmodel i 2017 med både 10 og 15 cm for øje. Fra 2018 kan der, forudsat at bestyrelsen beslutter dette, implementeres en produktionsmodel med begge typer af fotos.

Nye opgaver inden for Geokodning

Geokodning af bygninger i BBR har stor interesse for SKAT i forbindelse med den ny ejendomsvurdering. Derfor vil SKAT udføre en rest-geokodning af alle landets bygninger i BBR og FOT2007. Dette vil give opgaver og nye forpligtelser til kommunerne. SKAT og KL indbyder alle kommuner til informationsmøder om de nye forpligtelser i BBR (herunder geokodning), efter sommerferien. Alle kommuner vil modtage en direkte invitation.
I forbindelse med de nye opgaver, har regeringen og KL indgået en økonomiaftale for 2017, hvor det er aftalt, hvorledes kommunerne kompenseres for den øgede opgavebyrde.

Ny mulighed for at tegne bygningspolygoner direkte i FOT2007

Det er nu muligt at anvende Geokoderen til at tegne nye bygningspolygoner direkte i FOT2007-databasen. Ved at tegne nye bygninger i Geokoderen og dermed i FOT2007, opfylder kommunen samtidig sin forpligtelse til at indberette ændringsudpegninger på bygningstemaet til GeoDanmark.

God sommer

Til sidst vil vi fra fællessekretariatets side gerne ønske alle medlemmer af GeoDanmark en rigtig dejlig sommer. Vi glæder os til at tage fat igen efter ferien.