Ny GeoDanmark Specifikation version 6.0.2

11.07.2024

Specifikationsforum har afsluttet arbejdet med at udarbejde en ny version af GeoDanmark Specifikationen, og kan hermed offentliggøre Specifikation version 6.0.2.

Specifikationsforum har i løbet af de seneste år indsamlet og behandlet mange forslag til ændringer i specifikationen. Den nye Specifikation version 6.0.2. indeholder de ændringer, der kan gennemføres uden at påvirke datamodellen, det vil sige tekstmæssige ændringer og ændringer i regler. GeoDK systemet er ligeledes tilpasset ændringerne i specifikationen.

I bilag S til specifikationen er oplistet de gennemførte ændringer fra Specifikation version 6.0.1 til version 6.0.2.

Specifikationsforum har desuden udarbejdet en brugerrettet udgave af specifikationen. Den brugerrettede udgave er søgt gjort lettere at læse for almindelige brugere af GeoDanmark grunddata. Derfor er der foretaget sproglige tilretninger, taget færre afsnit med og udeladt produktionsspecifikke emner i denne udgave.

For et års tid siden gennemførte GeoDanmark en tilstandsanalyse af GeoDanmark grunddata. Analysens anbefaling var, at der skal foretages en oprydning og datavask af udvalgte data i GeoDanmark grunddata. Denne datavask er nu gennemført, og på GeoDanmarks hjemmeside kan du se en oversigt, der viser de datavaske, der er foretaget i GeoDanmark grunddata, antallet af objektforandringer og vaskens sagsID i GeoDK.

I Specifikation version 6.0.2 har vi desuden tydeliggjort for brugerne, hvilke objekttyper og attributter, der er er blevet påvirket af datavasken.

I GeoDanmark er vi i gang med et større arbejde med at udarbejde en ny datamodel og dermed også en ny Specifikation version 7.0, og her vil Specifikation 6.0.2 ligge til grund for det kommende arbejde henimod den nye Specifikation version 7.0.

I arbejdet henimod Specifikation version 7.0, vil der i efteråret 2024 blive mulighed for, at man kan komme med forslag og ændringer til nye objekttyper, attributter og lignende, men altså på baggrund af denne nye “mellem” version 6.0.2. Det vil du kunne høre mere om efter sommeren.

Du finder den nye Specifikation version 6.0.2, den nye brugerrettede udgave af Specifikationen samt oversigten over datavasken her på GeoDanmarks hjemmeside.

Her kan du læse referatet fra det seneste møde i Specifikationsforum.