Nyhedsbrev GeoDanmark, juni 2015

18.06.2015

Læs om: Seneste bestyrelsesmøde og projektet om ny systemunderstøttelse.

Seneste bestyrelsesmøde
GeoDanmarks bestyrelse mødtes mandag den 8. juni 2015 i Aalborg, hvor følgende sager var på dagsordenen:

Validering af vejkoder til GD2:
I forbindelse med en undersøgelse udført i 2013 af sammenhængen mellem vejnavne i CPR-vejnavneregister og GeoDanmark-data, blev der identificeret en række fejl og mangler i vejkoderne. Vejkoderne skal bl.a. anvendes i Grunddataprogrammets delaftale 2 (GD2) til etablering af
vejnavneområder i det nye adresseregister, DAR. Derfor blev det på bestyrelsesmødet tilkendegivet, at GeoDanmark vil arbejde for at prioritere en opgradering af vejkoderne, således at GD2s behov
imødekommes i størst mulig udstrækning.

I den forbindelse vil der til bestyrelsesmødet i september blive udarbejdet et beslutningsforslag, der vil inkludere opgavens metoder og ambitionsniveau samt ressource- og tidsrammer for kommunerne og GST.

Status på GST’s håndering af indberetninger fra 3. part:
Geodatastyrelsen har på baggrund af den fælles indberetningsportal (FIP) udviklet en specifik løsning, der gør det muligt for tredjeparter at indberette fejl og mangler vedr. GeoDanmark-data. I denne løsning er der
indbygget et høringsmodul, der giv er GST mulighed for at inddrage kommuner i sagsbehandlingen. Bestyrelsen godkendte den skitserede høringsproces og tilsluttede sig kommunernes opgaver og rollen som
høringspart i forbindelse med denne administrative ajourføring af GeoDanmark-data.

GeoDanmarks strategi:
GeoDanmarks strategi gælder for 2013–2015. På bestyrelsesseminar den 23. juni 2015 vil det blive drøftet om strategien skal revideres og/eller videreføres.

Repræsentantskabsmødet 2015:
I forbindelse med repræsentantskabsmødet den 30. april 2015 vil GeoDanmarks bestyrelse gerne sige tak for et godt og konstruktivt møde.
I fællessekretariatet vil der blive arbejdet videre med mødets fremtidige form og indhold i forbindelse med planlægningen af næste års repræsentantskabsmøde.

Det kommunale arbejdsprogram 2015-16:
Arbejdsprogrammet har været i høring hos kommunerne op til repræsentantskabsmødet den 30. april 2015.
Arbejdsprogrammet blev drøftet på mødet og er efterfølgende blevet revideret ud fra de indkomne forslag og kommentarer.

Musikkens hus:
Én gang om året afholdes bestyrelsesmødet hos én af de kommunale medlemmer. I år gik turen til Aalborg hvor formanden, Christian Bjerg, har til huse. I den forbindelse var bestyrelsen og fællessekretariatet på besøg i Musikkens Hus og fik et indblik i det imponerende byggeri på ni etager og hørte blandt andet om husets historie og unikke arkitektur.
Musikkens hus ligger på Aalborg havnefront med udsigt over Limfjorden.
Bestyrelsen mødes næste gang til et bestyrelsesseminar den 23. juni. Næste ordinære bestyrelsesmøde finder sted den 11. september 2015.

Projekt om ny systemunderstøttelse i GeoDanmark
GeoDanmark har netop indgået kontrakt med COWI om en komponentundersøgelse af eksisterende fællesoffentlige systemer og komponenter. Her undersøges det, om disse komponenter i deres nuværende form er egnede til at blive genbrugt i den nye GeoDanmark systemunderstøttelse. Det undersøges blandt andet, hvorvidt DAI som samlet system eller dele af DAI kan anvendes, samt om delkomponenter fra FOT2007 og lignende kan genbruges. COWIs undersøgelse skal afleveres til GeoDanmark den 17. august 2015.
I løbet af juni måned besøger projektgruppen Norge, Irland og Hollands nationale geodatainstitutioner for at blive klogere på, hvordan man i disse lande løser opgaven med at vedligeholde et geografisk administrationsgrundlag. Erfaringerne fra disse studiebesøg vil indgå i det videre arbejde med systemunderstøttelsen.
Projektgruppen forventer, at bestyrelsen på mødet den 11. september 2015 kan godkende, at der indhentes tilbud på opgaven med at skrive kravspecifikationen til selve systemet.

God sommerferie
GeoDanmarks Fællessekretariat ønsker jer alle en rigtig god sommer!